KVIST
architecture & design
banner.jpg

JOY LODGE

ARCHITECTURAL

NEW BUILD HOUSE | BRISTOL | UK

Private client

Architectural

£240,OOO

Concept stage

The client wishes to create a new build retirement house within the curtilage of her current home, The Red Lodge. There is currently a double garage on the site which will be removed and replaced with the new building. The brief included an  art studio with a greenhouse attached to the south of Joy Lodge on the upper living accommodation level, sharing an external terraced area. The client also wishes to construct a small tree house for the enjoyment of  her family in a tree to the west of the terrace with slides, a rope ladder, platform and an enclosed room.

Joy Lodge is in the Leighwoods Conservation Area and so the proposed design should be in keeping with The Red Lodge and local area, with similar chimneys, a clay tile roof; and white render walls with a contemporary feel to compliment the existing annexe. The open plan living accommodation and kitchen are located on the upper floor, opening up to the garden and terrace via large french doors. This space will feature a generous open plan kitchen-living-entertaining space upstairs with room for a big dining table, baby grand piano and central fireplace. Underfloor heating will be fuelled by solar panels on the house and studio. The lower ground floor features a large ensuite master bedroom with walk in wardrobe and windows to the road and woods, a guest bedroom with bathroom, utility room and storage.

The form of the building was a result of addressing the two main axes of the site and framing specific views. The first axis faces the existing garden and The red Lodge and the second axis addressing North Road.